Dizajn Bilborda

Deo posla svakog dizajnera je dizajn bilborda. Cilj dobrog i efikasnog bilborda je da privuče pažnju gledalaca i da im pošalje jasnu poruku. Dizajn bilborda je vrsta vizuelnog slanja poruke korisnicima. Postoji određen niz pravila za dizajniranje dobrog bilborda koji će ostaviti utisak na korisnike:

Grafički dizajn bilborda

Jednostavnost
U celokupnom dizajnu, najbitnija je jednostavnost. Najefikasnije poruke su kratke, razumljive i jednostavne, tako da bilbord treba biti kratak izraz jedne ideje ili poruke
Sažeta poruka
Dizajneri retko osmišljavaju slogane i poruke, ali svakako je bitno znati da su kratke poruke uvek najbolje rešenje. Pravilo je od 5 – 7 reči.

Imajte na umu vreme
Jako je bitno da dizajn prenese poruku korisniku u nekoliko sekundi. Bitno je imati na umu da se pored bilborda prolazi, da je prosečna brzina automobila u pokretu 50 – 60km/h, tako da će suvišni elementi ili komplikovan dizajn, neće biti primećeni

Veliki fontovi i tekst
Jedan od ciljeva bilborda je da ljudi mogu da pročitaju poruku iz daljine. Zato su ključne reči velike, font jasan i jednostavan za čitanje. Najbolje rešenje su beserifni fontovi i adekvatan razmak između fontova.

Kontrast
Odgovarajući kontrast je bitan za čitljivost. Najbolje boje su one osnovne: crna, bela, kao i primarne boje poput žute, crvene i plave.

Slika govori više od hiljadu reči
Potrebno je koristiti jednu veliku sliku i na taj način se najbrže privlači pažnja publike. Jedna tegla je uvek efektnija od 3 tegle. Ukoliko su mali predmeti u pitanju, bitno je da budu povećani i jasni.

Pozadina
Najbolje je za bilbord, da pozadina bude jednostavna, koja ne utiče na slike, slogan ili logotip. Prazan prostor je bitan element u dizajnu stranica, ali je jako bitno imati na umu da je bilbord ogromna površina.

Poziv na akciju
Kao na webu, postoji neko dugme na koje treba da se klikne. Iako to nije moguće na bilbordu, svakako i bilbord mora da poziva na neku akciju. Bitno je znati šta ciljna grupa želi da uradi kada vidi bilbord. Bilbord može poslužiti kao smernica ka oficijalnom sajtu, stranicama na društvenim mrežama ili neku drugu vrstu angažmana.

Logo
Ravnoteža između slike i logotipa je jako bitna i mora da postoji. Nepisano pravilo govori da logo ne bi morao biti manji od 1/8 veličine površine. Logotip je element koji treba da dođe do potrošača, privuče njihovu pažnju i ureže se u pamćenje.

Graficki dizajn

Naše usluge grafičkog dizajna:

Brzo, jednostavno i po pristupačnoj ceni. Obratite se najboljima - Titan Dizajn

 

Kontakt

Adresa:
Telefon: +381 64 17 39 157
FAX:
E-mail: titandizajn.rs@gmail.com

picture